top of page

Gepulseerde Elektro Magnetisch Veld Therapie en ( sport) blessures

Bijgewerkt op: 14 jan. 2019


Wat doet een PEMF behandeling in je lichaam?


Het is belangrijk te begrijpen dat elk lichaam verschillend reageert maar toch ook bepaalde overeenkomsten heeft. Daarom kunnen we met een gerust hart zeggen dat de meeste reacties op PEMF algemeen zijn voor iedereen. De meeste ziekte- of gezondheidsproblemen hebben zeer algemene componenten.


De meest beschreven reacties van het lichaam bij een PEMF behandeling zijn;

• Pijnvermindering

• Vermindering van de zwelling

• Vermindering prikkelbaarheid zenuwen

• Ontspannen spieren

• Verbetering van de bloedsomloop

• Verschillende metabole effecten

• Ontgiftend

• Celmembraan herstellend

• Herstel van RNA en DNA

• Diverse reflexologie en acupunctuurachtige reacties op het lichaam


Technisch is het mogelijk om voor elk component een afzonderlijk apparaat te gebruiken.

Economisch is dit echter niet en ook niet nodig voor het lichaam.

Het lichaam is heel goed in staat om de juiste prikkeling of spanning te herkennen en te gebruiken.


HOE KUNNEN SPORTERS OPTIMAAL PROFITEREN VAN PEMF?

Sporters moeten hun spieren optimaal kunnen gebruiken. Dit is belangrijk om de structurele integriteit te behouden en de prestaties van het lichaam voor hun specifieke sport te maximaliseren. Het optimaliseren van de prestaties vermindert het risico op letsel, en leidt tot het winnen van een wedstrijd. Het grootste gezondheidsrisico voor de atleet is blessure. PEMF wordt door sporters gebruikt om de lichaamsfuncties te maximaliseren en tegelijkertijd het risico op sportblessures te verminderen en het lichaam te helpen sneller te herstellen van eventuele blessures.

Met deze wetenschap spreekt het voor zich dat sporters gebaat zijn bij het gebruik van magnetische stimulatie van het hele lichaam voor en na trainingen, try-outs en op elk niveau van competitie.

Het gebruik van PEMF vóór een wedstrijd zorgt ervoor dat het lichaam in zijn functie wordt geoptimaliseerd. Dit levert betere prestaties op.


DE EFFECTEN VAN MAGNETISCHE STIMULERING OP DE SPIEREN

Het is gebleken dat spieren, harder werken, beter en sneller herstellen, met magnetische stimulatie. Na het sporten kunnen spieren vaak pijnlijk worden en bouwt zich vaak een spierspanning op welke een spierspasmen tot gevolg kan hebben. Een klassieke actie van PEMF is om spiercontractie te verminderen.

Sporters moeten vaak blijven concurreren en trainen, ondanks hun verwondingen, groot en klein. Daarom is regelmatig gebruik van PEMF zo belangrijk voor sporters van elk niveau.


Er zijn talrijke voorbeelden van sporters op leeftijd welke op wereldniveau functioneren dankzij het voortdurende gebruik van PEMF.

Zo is er het verhaal van een team arts van het Amerikaans Olympisch team. Hij stelde dat het de atleten doorgaans 2 tot 3 dagen kostte om te herstellen van wedstrijden. Bij de toenmalige Oost-Duitsers en Russen zag hij dat ze de volgende dag terug functioneerden als robots, zonder enig effect van vermoeidheid of inflammatie te vertonen. Toen hij langs hun kamp ging, merkte hij dat ze allemaal een soort van stimulatie-apparaat gebruikten, hoogstwaarschijnlijk cilinderrollen. Deze waren niet illegaal en werden niet als doping beschouwd. Het waren therapeutische systemen die helpen de stress uit het lichaam te verwijderen, zwelling van spieren verminderen en melkzuur verwijderen.


PEMF voorkomt spierstijfheid en niet alleen bij sporten. We kennen allemaal wel het gevoel dat je krijgt als je de heg moet snoeien of andere ongebruikelijke bewegingen moet maken. De spierpijn welke je de dag daarna voelt is te voorkomen door het gebruik van PEMF voor de inspanning..

Onderzoek toont aan dat PEMF het proces van myosinefosforylatie stimuleert. Dit is het proces van energieproductie in spieren. Fosforylatie produceert ATP.

ATP is essentieel voor cel-energie. Verarmd ATP creëert verzwakte spieren.

Trainingen en veel inspannende spieractiviteit, put ATP uit. Rust herstelt ATP, ervan uitgaande dat het lichaam de bouwstenen heeft die nodig zijn om het weer aan te vullen. PEMF herstelt ATP door myosinefosforylatie te stimuleren.


Een ander aspect van spierbeschadiging en weefselbeschadiging door lichaamsbeweging of atletiek, is een eiwit dat heat chock eiwit wordt genoemd.

Spieren die zeer actief zijn, worden gestrest en hebben daarom een hoger niveau van heat shock eiwit nodig. Heat shock-eiwit is niet alleen voor warmte.

Er is ontdekt dat wanneer u een cel beschadigt door deze te verwarmen, er heat schock-eiwit wordt geproduceerd. Als je heat shock-eiwitten induceert voorafgaand aan mogelijke schade, je met behulp van stimulatietechnieken die erg zacht zijn, weefselbeschadiging vermindert.


Er is nu onderzoek gaande om magnetische apparaten te gebruiken om heat shock-eiwitten in hartspieren te stimuleren voorafgaand aan openhartoperaties.

Openhartoperaties veroorzaken duidelijk hartspierbeschadiging. Voorlopig onderzoek wijst uit dat het stimuleren van heat shock-eiwitten de spierbeschadiging door openhartoperaties vermindert, de resultaten verbetert en postoperatief herstel bevordert.


PEMF kan ook de opname van zuurstof in spieren vergroten. Onderzoek toont aan dat er een toename van de opname van zuurstof in de lokale weefsel is met ten minste 1%. Een toename van de zuurstofopname met 1% kan de spierprestaties en het uithoudingsvermogen aanzienlijk verbeteren. In competitieve sporten kan een voordeel van 1% alles zijn dat nodig is om te winnen.


Bij lichamelijk letsel zal het lichaam steeds een bepaalde tijd nodig hebben om te herstellen.

We weten uit het gebruik van door de FDA goedgekeurde PEMF apparaten dat breuken in ongeveer de helft van de tijd zullen genezen.


Uit diverse onderzoeken op dieren blijkt dat bij massaal trauma dieren welke worden blootgesteld aan PEMF vaker overleven, tegenover dieren die geen PEMF-behandeling krijgen.


Vaak veroorzaken verwondingen een zwelling in de weefsels. Zwelling vertraagt het vermogen van de weefsels om te worden gevoed met zuurstof en voedingsstoffen.

Dit is waarom je ziet dat atleten vaak worden behandeld met ijspakken.

IJspakketten verminderen oppervlakkige zwelling. Zwelling of hematomen diep in een quadriceps-spier zullen niet zo goed reageren op ijs. Om de diepere spieren te verkoelen, zou je de buitenste spieren moeten bevriezen. Dit is niet mogelijk zonder deze buitenste weefsels te beschadigen.


Het risico versus het voordeel is niet acceptabel bij deze letsel. PEMF daarentegen dringt diep door de weefsels, zonder risico voor de oppervlakkige weefsels te creëren. .

De PEMF vermindert zwelling en zorgt voor een versnelde verwijdering van het bloed in een hematoom, wat leidt tot sneller herstel en terugkeer naar activiteit, competitie of training.

Het is duidelijk dat als de behandeling vroeg in de blessure wordt toegepast, het herstel veel sneller zal zijn.

Wacht je te lang met behandelen dan is het effect van PEMF op een later tijdstip merkbaar. Het herstel van de schade in het weefsel kost meer tijd en energie voordat het weefsel kan genezen.


Het advies luidt dan ook om, wanneer je de kans op blessures wilt verminderen of het herstel van blessures wilt versnellen, regelmatig PEMF behandeling te ondergaan.


Dit advies geldt zeker niet alleen voor atleten, professionele, amateur of "weekend krijgers"

Iedereen die last heeft van zijn gewrichten, vermoeide spieren heeft, oude blessures heeft of anderszins “niet lekker in z´n vel zit” zou gebruik kunnen maken van deze celherstellende therapie.267 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page